دکتر علي اصغر جهانگيري
نام موسسه: مجتمع کشاورزي کندلوس
گاهشمار زندگي:
دكتر علي اصغرجهانگيري متولد اسفندماه سال 1325 در روستاي كندلوس از توابع كجور است.وي پس از اتمام دوران تحصيلات ابتدايي و متوسطه در ايران راهي آمريكا ميشود و در ايالت تگزاس در رشته حفاري چاه نفت ادامه تحصيل ميدهد . پس از تحصيل به ايران بازميگردد و به دليل پذيرفتهشدن در بورس سازمانملل متحد در دانشکده وين در رشته پلمير و الياف مصنوعي تحصيل خود را آغاز ميكند.
دكتر جهانگيري زماني كه به ايران بازميگردد در كارخانجات سيمان تهران مشغول به كار ميشود و همزمان با كار در كنكور دانشگاه پليتكنيك پذيرفته ميشود و كارشناسي ارشد مهندسي نساجي مدرك تحصيلي بعدي اوست.
وي به مدت ده سال مديريت شرکت توليددارو را به عهده ميگيرد و همزمان با وقوع انقلاب، كارخانه هگزان كه توليدكننده محصولات شوينده و بهداشتي بود را تاسيس ميكند.
همزمان مجتمع كشاورزي كندلوس را هم احداث مي کند با اين هدف كه بتواند براي منطقه محروم و دورافتاده كندلوس كاري انجام دهد. ثبت موسسه فرهنگي و خيريه نيز از پروژههايي بود كه همزمان با هگزان و مجتمع كشاورزي كندلوس انجام داد.
دكتر جهانگيري در زمان جنگ به دانشكده لندن ميرود و موفق به اخذ مدركPhD از دانشگاه North field در رشته جامعهشناسي ميشود. ايشان به منظور افزودن بار اطلاعاتي خود سفرهاي بسياري به اقصا نقاط دنيا کرد و هوشمندي و استعداد خود را در زمينههاي فراواني آزمود.
تجارب کاري
تجارب کاري او درعرصه هاي متنوع به ترتيب تاريخي به شرح زيرمي باشد:
- کمپاني بايرن جکسون آمريکا درزمينه حفاري چاه نفت
- سيمان تهران (مسئول آزمايشگاه حفاري چاه نفت )
- آلومينيوم دورال (مديرپروژه ها )
- شرکت پايه گذار (مديرپروژه صنايع بسته بندي سولفاتيک )
- مديرعامل شرکت توليد دارو
- مديرعامل مجتمع کشاورزي کندلوس
- مديرعامل شرکت هگزان شيمي
- بنيان گذار موزه کندلوس
- موسس بنياد خيريه کندلوس (دارنده مقام اول درايران براساس گزارش وزارت کشور )
- صاحب امتياز موسس فرهنگي جهانگيري
- داراي پروانه تحقيقات علمي
- موسس شرکت نوشدرمان توليد کننده داروهاي بين المللي از منشا طبيعت
- موسس و مدیر شرکت سیبون
فعاليتهاي فرهنگي :
1- کارشناسي برنامه علم وزندگي درراديو
2- کارشناس برنامه روزنه ها درراديو
3- چاپ ونشر ( ناشر ۱٢جلد کتاب درزمينه هاي علمي ومذهبي نويسنده چندین جلد کتاب و شاعر)
4- بازسازي واجراي بيش از ٢۰ ملودي موسيقي
5- احداث واهداي موزه کندلوس به مردم ايران
6- تحقيق وتوليد
7- آموزش کارآفرینی در دانشگاهها (مثل دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران) و موسسات آموزشی به جوانان علاقهمند و کمک به آنها برای راهاندازی کسب و کار شخصی خودشان
ويژگيهاي شخصيتي
- پشتکار وسخت کوشي
- عشق به مملکت وکار
- ريسک پذيري
- اخلاقگرايي
- نوآوري وتنوع درکار
انسان دوستي ريشه گرفته از حس لطيفش ، سرسختي وتسليم ناپذيري ، انگيزه بالا براي رقابت کاري ، بلندپروازي ودور انديشي ، قدرت ايده سازي وايده پروري ،قدرت اجرايي که همگي دست به دست هم داده اند تا از او کارآفريني تمام عيار بسازند .
الگو
این کارآفرین برتر که 10 سال مدیرعامل تولید دارو بوده، معتقد است الگویش در مدیریت کارآفرینانه ، معاون وی در این کارخانه بوده که با ایده " بشکنیم و بسازیم" باعث شده جسارت و خلاقیت دوران کودکی او تقویت شود.
منبع و منشا ايده
دانش غني وتجربيات فراوانش درزمينههاي مختلف والهام گيري او از منابع طبيعي وذخاير کشور بسيار درجهت گيري اين امرتاثير داشته است. پردازشگر ذهني او ازهمان طفوليت فعاليت بدون وقفهاش را آغاز کرد و خلاقيت و نوآوري که در وجودش بود سهم بسزايي در ايده سازي او داشته است .
شروع کارآفرینی
او آغاز زندگی کارآفرینانه خود را پس از استعفا از تولید دارو و آغاز کسب و کار با 9000 تومان سرمایه میداند که پس تجربه چند کار کوچک ، تصمیم به راهاندازی کارخانه و تولید محصولاتی با نام هگزان میگیرد و پس از فراز و نشیب بسیار در سال 1374با 5/2 میلیارد تومان وام و بدهی کارخانه را واگذار و دوباره کسب و کار را از صفر شروع می کند.
دکتر جهانگیری این بار وارد عرصههای کشاورزی و اکوتوریسم میشود و موفق به احداث یکی از دیدنی ترین مناطق توریستی کشور در کندلوس و معرفی و پرورش گونههای جدیدی از میوهها و گیاهان دارویی میشود.
دیدگاه ها
او به اصل وجود سرمايه به عنوان واژه اي مقدس اعتقاد دارد و آنرا لازمه پيشرفت، سلامت و بهداشت تحصيلات و رفاه عمومي ذکر ميکند و نيز به سرمايه دار چون شخصيتي ارزشمند که با پشتوانه عشق طي طريق مي کند، مي نگرد و در اين خصوص احکام اساسنامه اش را اينگونه بر مي شمارد.
1- مالکيت محترم است
2- سرمايه دار شريف است وچون شعور وآگاهي دارد، سرمايه دار شده است.
3- سرمايه گذار عاليجناب است تا باور کند آدم مهمي است.
او ديدگاه کاملاً فرهنگي اش به مسائل ونگاه باريک بينش به تمام افقهاي پيش رو ازاين منظر را اينگونه توجيه مي کند: « احساس فرهنگي من خيلي غلبه دارد براحساس صنعتيام. بعد فرهنگي اين سرزمين آنقدر بالاست که من دست به هرکاري مي زنم بايد به نوعي با پوشش فرهنگي درارتباط باشد وگرنه هيچ صنعتکاري همه را ازصنعت درنمي آورد که به کار فرهنگي مشغول کند. من نسبت به کشاورزي ديدي فرهنگي دارم. درست است کارتوليدي است ولي من بايستي به روستاييان آموزش دهم و بگويم چه کار کنند. من بارها شده است براي اينکه خاصيت گياهان را توضيح بدهم با پيرمردها و پيرزنها براي چيدن گياهان رفتهام و حتي برخي از آنها آش درست کرده اند و من خاصيت مواد راتوضيح داده ام. اين يک کار فرهنگي است.»
وي اختناقي که دربرخي موارد سطح جامعه را پوشانده است راعاملي جهت شکوفايي آن موردمي داند واعتقاد دارد که شکوفايي دراختناق بوجودمي آيد .
او داشتن انگيزه ( مالي ،اقتصادي ،جاه طلبي ، سياسي ، ..) براي هرکاري رالازمه پيشبرد انجام موفق آن کار ميداند. و بالاخره اينکه فراهمکردن بستري مناسب درجهت رقابت کاري باعث افزايش انگيزه افراد و پيشرفت و توليد و توسعه مي داند و ميگويد که:«تمامي مسيرهايي را که سابقه تجربه آن را داشته به عنوان درهاي رقابت براي سايرين باز گذاشته ام. خيلي دوست دارم که افراد مختلف بيايند و کارهاي من راکپي کنند که ارزش کار براي من از بين برود و من به فکر اين مسئله باشم که کارهاي بالاتري توليد کنم به اين دليل که تکنولوژي کار بالاست و يک اطلاعات علمي بالا مي طلبد.»
تامين منابع مالي
خود براين باور است که اگر هرفردي بتواند بجاي هرکاري فضاي تاريک ذهنش را روشن کند، مي تواند آنقدر سرمايه از پستوهاي تودرتوي آن بيرون بکشد که اصلاٌ نداند آنها کجا بوده اند. او درموردجمع آوري اشياء قديمي به نوعي قصد داشته است که دست به سرمايه سازي بزند چنانکه مي گويد:" آن روز که من اينها راجمع مي کردم فکر مي کردم يک انگيزه اي بشود براي تحول اقتصادي."
انگیزه ها
دکتر جهانگیری در مورد انگیزه خود در تاسیس مجتمع کشاورزي کندلوس این گونه می گوید:
«به دليل عشق به ايران به دنبال راهي بودم كه دينم را نسبت به آن ادا كنم لذا يك منطقه محروم از كشور را انتخاب كردم و به وزارت كشور نامهاي ارسال و جريان را توضيح دادم در پاسخ نامه برايم نوشتند كه در جغرافياي ايران چنين منطقهاي وجود ندارد. به من برخورد كه حتي وزارت كشورهم از وجود اين منطقه آگاه نيست.
ابتدا فكر كردم كه چگونه ميتوانم فقر را در اين منطقه ريشهكن سازم لذا به توزيع قند، چاي و ساير مايحتاج زندگي پرداختم اما متوجه شدم بايد ماهيگيري را به مردم ياد دهم نه ماهي خوردن را! در اين سرزمين چيزي وجود نداشت جز يك طبيعت منحصربه فرد و چشمنواز.
لذا به مطالعه گياهان آن منطقه پرداختم و ياد گرفتم چگونه طبيعت را به خدمت بگيرم سپس اقدام به راهاندازي لابراتوار و مدرسه كردم. به دانشآموزان آموختم گياهان دشتها را بچينند و به لابراتوار بفروشند تا هزينه تحصيل خود را هم از اين طريق تامين نمايند. به اين ترتيب 184 نفر از 30 روستا مشغول تحصيل و كار شدند و هزينههاي تحصيل خود را هم از طريق چيدن گياهان تامين ميكردند.
اين كارخانه يكصد فرآورده توليد ميكند و به اكثر كشورهاي دنيا صادر ميکند. من 250 گونه گياه را از سراسر دنيا جمعآوري كردهام و به ايران آوردهام و همان برايم پشتوانهاي شد كه اهداف عمرانيام را ادامه دهم به 66 روستا برقرساني كردم، مخابرات،درمانگاه، مدرسه، موزه، رستوران، پارك، فروشگاه و به طور كلي آنچه كه در زندگي امروز بشر ضرورت دارد در اين منطقه ايجاد كردم. من هيچ پشتوانه مالي يا ميراث هنگفتي براي انجام اين امور در اختيارنداشتم هيچ ارتباطات نفوذي هم در سيستمهاي دولتي نداشتم بلكه فردي آزاد و مستقل و مفتخر به روستايي بودن هستم .
زماني كه مجتمع كشاورزي كندلوس راهاندازي شد چند پروژه ديگر راهم انجام ميدادم. حاصل تمام آن تلاشها تربيت مديركل، وكيل، شاعر، موسيقيدان، نويسنده و... از ميان 180 كودك بود كه ميخواستند همان چوپان، كشاورز و... باقي بمانند.
به دليل تلاش هايي كه در توسعه و آباداني كندلوس صورت گرفت اين منطقه جهاني شده است و دولت آن را به عنوان يك منطقه توريستي بينالمللي انتخاب كرده است. كندلوس امروز قطب بينالمللي توريستي است. سالي 60 هزار گردشگر داريم كه اتفاق پيش پاافتادهاي براي يك ايراني نيست.»
مشكلات
زماني كه شركت هگزان را با پتروشيمي شريك شد پس از مدتي متوجه شد حاصل 20 سال تلاش بيوقفهاش به صفر رسيده است و او مانده و كوهي از بدهي كه پتروشيمي آنرا پرداخت نكرده بود و بانك او را مقصر مي دانست. لذا مجبور شد از طريق نزول بدهي ها را پرداخت كند و مجددا با اجاره يك دفتر كوچك كارش را از صفر آغاز نمايد. شرايط بسيار سختي پيشرو داشت، فشارهاي مالي زيادي هم به دوشش بود از سويي دو ميليارد تومان بدهي به بانك داشت و او را ممنوعالخروج اعلام كرده بودند دوراني را سپري كرده كه حتي هزينه روزمره هم به سختي تامين ميشد. اما تلاش كرد و با يك دفتر كوچك به توليد لوازم آرايشي بهداشتي پرداخت و براي اولين بار در ايران ژل كتيرا را روانه بازار مصرف كرد.
سپس با پوست ميوههاي معطر چاي كيسهاي با 10 طعم مختلف را به توليد انبوه رساند كه آنهم با موفقيت روبرو شد. شبانهروز كار كرد تا توانست سراپا بايستد. بارها گفتهاست:« اگر مرا در كويرلوت رهاسازي پس از يك سال كه به كوير بياييد مشاهده خواهيد كرد كه در آنجا هم باغي درست كردهام! »
در طي سالهاي فعاليت با شكستهاي وحشتناك و سنگيني مواجه بود حتي به دليل حضور درعرصههاي فرهنگي كانديداي قتلهاي زنجيرهاي هم شد. وزارت اطلاعات بعدها متوجه شد كه او فردي سياسي نيست بلكه عاشق ايران و سرزمينش است.
كارآفرين
به نظر دکتر جهانگیری كارآفرينی دو بخش دارد كه ريشه در ژنتيك و اكتساب از محيط دارد:
«فردي كه از همان كودكي جاهطلب است و بزرگ فكر ميكند و ايدههاي متعددي در ذهن ميپروراند بايد دانست كه كارآفرين است و همين انسان كوچك، افقهاي بزرگي را مشاهده ميكند.
شرايط زندگي و اجتماع در كارآفرين شدن افراد موثر است ما در اين جامعه و با اين دولت زندگي ميكنيم و ميدانيم كسي به دادمان نخواهد رسيد و حتي مورد تمسخر هم قرار ميگيريم. اگر ايدههايي در ذهن داريد آن را باور كنيد اما اگر به آن تحت عنوان سكو نگاه ميكنيد، كار نكردن را بهانه نكنيد.
اگر آن اين ايده را باور داريد آن را بارور سازيد. من اعتقاد ندارم كه مسائل مالی مشكل بزرگي براي توقف باشد. طرح را ميتوان با دوستان، اطرافيان و بانك در ميان گذاشت و انجام داد. من براي تحقق ايدهام منزلم را به فروش رساندهام اما از همان ابتدا به آن ديده اطمينان كافي داشتم. معقتدم كارآفرين نبايد عمرش از به انجام يك فعاليت اختصاص دهد. بايد سراغ فعاليتهاي ديگر هم برود و مثلا صد ايده را به نتيجه برساند. اگر كارآفرين در يك شغل باقي بماند ديگر كارآفرين نيست.»
این کارآفرین فعال و خستگی ناپذیر که از سوی یونسکو و میراث فرهنگی به عنوان چهره ماندگار معرفی شده کشور ایران را به علت داشتن منابع عظیم انرژی و نیروی انسانی ارزان، بهترین جا برای سرمایهگذاری میداند اگر چه معتقد است سیستم دولتی و تکیه بر ثروت حاصله از نفت، یک مانع اساسی در راه کارآفرینی بشمار میرود وبهترین مسیر در این عرصه توسعه کسب و کارهای جدید خانگی و کوچک است.
او بزرگترین آرزوی خود را ایجاد پنج میلیون فرصت شغلی برای جوانان ایرانی میداند و معتقد است این کار فقط با دورنگری و ایدهها و روشهای نو امکانپذیر است و ادامه سبک سنتی کشاورزی و صنعت و بازار در ایران جواب نمیدهد.
گفتنی است در سال 1388 دکتر جهانگیری به عنوان کارآفرین نمونه کشور برگزیده و معرفی شدند.
نظرات شما عزیزان:
:: برچسبها: دکتر علي اصغر جهانگيري در دهکده جهانی زنان با اندیشه های بزرگ کار افرینان بهره ببرید وشما هم با دهکده همکاری کنید,